top of page

Historie

Onze geschiedenis begint eind 1939, toen Walter Snoeren het bedrijf begon.
Neon Service WEKA heette het; waar WEKA voor stond weten we niet (de fonetische schrijfwijze van de namen van zijn kinderen, veronderstelde een oud-werknemer)
Wij denken, logischerwijze, dat het de afkorting voor Wereld Kampioen is.
WEKA maakte neonbuizen en was een glasblazerij voor de levensmiddelenvoorziening, zo stond het in de eerste inschrijving bij de Amsterdamse Kamer van Koophandel.
Naast neonbuizen maakten we buturometers, dat zijn meters om het gehalte van vet in melk te bepalen.

 

Op 30 november 1948, terugkomend uit het Engelse leger, nam mijn vader, Joop Nolte, de zaak over, toen gevestigd in de Jodenbreestraat te Amsterdam. De Jodenbreestraat werd gesloopt voor het Maupoleum (naar Maup Caransa, de onroerend goed magnaat) dat nu alweer is vervangen voor de Hoge School van Amsterdam.
Neon Weka verhuisde naar de Rustenburgerstraat en kreeg een grotere en beter geoutilleerde fabriek. Dat was in 1963, in het jaar dat mijn vader overleed en mijn moeder, Mia Nolte Sluizer, de zaak voortzette.
In 1971 volgde ik, Rob Nolte, mijn moeder op en 15 jaar later in 1986 kochten wij de huidige vestiging, een nieuw pand aan de Molenkade te Duivendrecht
Neon Weka was een klassiek lichtreclamebedrijf tot de jaren ’70, toen lichtreclame nog voornamelijk neonreclame was.
Wij hadden zinkwerkers voor het solderen van letters en glasblazers voor de neon.
Alles werd met de hand geschilderd en gemonteerd met Citroën 2CV bestelauto’s.
Besteleendjes in de regimentskleuren van mijn vaders legeronderdeel in Engeland: geel en rood; nog altijd de huiskleuren van Neon Weka.
Romantische verhalen uit de beginperiode: monteurs in de trein, met neonbuizen als bagage en bakfietsvervoer, behoren tot ons erfgoed. Namen die spreken luidde de referentielijst uit 1965, waaronder roemruchte verdwenen en nog bestaande namen:

Simca, Citroën en Renault.
PANAM, Suid Afrikaanse Lugdiens (SAL) en Japan Air
Simplex en Locomotief fietsen.
Wagemakers Verffabrieken en Sikkens.
Cinema Hollandia, Olympisch Stadion en Studio Theater.
Vlek-, Kabouter- en Rijnbende Jenever.
Raiffeisen bank, Boerenleenbank en Rembours- en Industriebank.
Carlton Hotel, Hilton Hotel, Jan Tabak en Apollo Hotel.

Met het acrylaat (Perspex/Plexiglas) kwam de lichtbak als goedkoop en succesvol alternatief, het verdrong een groot deel van de neonreclame. Neon Weka produceerde en installeerde beide door heel Nederland.

Duizenden lichtbakken en neoninstallaties voor de welvaartsartikelen bij uitstek, parfums en make-up van merken zo als:

Max Factor, Orale, Helena Rubenstein, Revlon, Lancôme en Elisabeth Arden.

Begin jaren’80 werd de eerste grote kunstopdracht uitgevoerd: 180 meter neonlijn in de vloer, over kolommen en plafond van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Nog altijd een spraakmakend werk, waarbij de neo lijn voelbaar is omdat die 2 mm. boven de vloer steekt.
Honderden kunstopdrachten in, vooral, Nederland maar ook in Duitsland, Schotland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië volgden.
Met neon, Fiber Optics, industrieel licht en Led’s.
Onze naam en belangrijke leverancier van kunstwerken met licht was begonnen en nu maakt het meer dan 50% van onze omzet uit.

Wij streven ernaar deze positie te behouden door innovatieve ontwikkelingen als eerste te brengen en onze expertise continu uit te breiden.
Een – voor de lichtreclamesector – middelgroot bedrijf; klein genoeg om individuele opdrachten met volle aandacht en nauwkeurigheid uit te voeren en groot genoeg om ontwikkelingen, nieuwe technieken en – inzichten te initiëren en op te nemen. Groot genoeg om productie, installatie en service zelf te doen en flexibel genoeg om experts in te schakelen bij de productie van onderdelen, die niet specifiek voor de lichtreclame-industrie zijn.

Zo werken we o.a. samen met scheepsbouwers, constructie- bedrijven, kunststofbewerkers, gespecialiseerde spuiters en elektronicaspecialisten. Veel kunnen we zelf, veel kunnen anderen beter. Het stelt ons in staat zeer grote, complexe installaties te maken naast heel verfijnde. Eervolle opdrachten worden veelal eervol geopend. Naast commissarissen, burge- meesters en wethouders zijn in de afgelopen jaren meerdere kunstwerken door onze koningin geopend en één zelfs door de koningin van Engeland.

Neon Weka is een bedrijf waar traditie samengaat met vernieuwing; dat levert ons een unieke positie op in lichtreclameland. We zijn even bedreven in de toepassing van neon als die van Led’s, bouwen RVS lichtbakken en letters van extreem hoge kwaliteit en zien niet op tegen neon in een straat te leggen, waar alle verkeer overheen rijdt. Wij zijn trots op ons bedrijf en op de mensen die er – een aantal ervan al meer dan 25 jaar – werken. Plezier in het werk en betrokkenheid bij opdrachten staat centraal.

bottom of page